Lees meer over Een baan!
Veilig en gezond werken

Veiligheid op de werkvloer is belangrijk. Dat geldt natuurlijk voor bedrijven waar met gevaarlijke machines of stoffen wordt gewerkt, maar ook voor bedrijven waar op het eerste gezicht weinig gevaar dreigt. Losliggende snoeren op kantoor kunnen bijvoorbeeld al voor vervelende situaties zorgen. 
 
Werk moet gezond en veilig zijn. Een hoge werkdruk, verkeerd tillen of veel lawaai kan je werk ongezond en onveilig maken. Werk kan ook gevaarlijk zijn wanneer je werkt op hoogte of met gevaarlijke stoffen.
 
Je baas is verantwoordelijk voor een gezonde en veilige werkplaats. Hij moet er dan ook alles aan doen om lichamelijke en psychische klachten te voorkomen. Wanneer je nog geen 18 bent gelden er speciale regels, deze kun je hier vinden. Wanneer je een klacht hebt is je baas verplicht de werksituatie te verbeteren. Dus meldt je klachten wanneer je deze hebt.
 
RSI is een veelvoorkomende klacht op de werkplek. Je kunt dit voorkomen door je werkwijze aan te passen. Probeer minder herhalende bewegingen te maken, neem korte en lange pauzes en probeer je werkzaamheden en werkhouding af te wisselen. Probeer kou, tocht, lawaai en slechte verlichting te vermijden. Er zijn verschillende muizen en toetsenborden die de kans op RSI verminderen. Er is pauzesoftware, deze software geeft aan wanneer je even pauze moet nemen om RSI-problemen te voorkomen.
 
Om ongelukken zo veel mogelijk te voorkomen moet iedere werkgever zorgen voor een zo veilig mogelijke werkplek. Hij moet bijvoorbeeld machines beveiligen en zorgen voor beschermingsmiddelen (helm, oorbeschermers e.d.). Hij moet ook aan je welzijn denken en bijvoorbeeld eentonig werk zo veel mogelijk afwisselen en pauzes toestaan. Op kantoor moet er voldoende verlichting, ventilatie en ruimte zijn. Verder moet je werkgever zorgen voor een rookvrije werkplek. Met klachten over een niet-rookvrije werkplek kun je terecht bij de Voedsel en Waren Autoriteit
 
Daarnaast is je baas verplicht om de risico's in het bedrijf op een rijtje te zetten en aan te pakken. Over de aanpak moet hij overleggen met de ondernemingsraad (OR) of, als die er niet is, met de werknemers zelf. Jij moet je vervolgens houden aan de veiligheidsvoorschriften die door het bedrijf zijn opgesteld. 
 
De regels voor een veilige en gezonde werkplek staan vooral in de Arbeidsomstandighedenwet (ook wel Arbowet genoemd) en de Arbeidstijdenwet. De Arbeidsinspectie kan je meer vertellen over deze wetten.

 

Er kunnen altijd ongelukken gebeuren, een ongeluk zit namelijk in een klein hoekje. Je baas moet altijd de juiste veiligheidseisen in acht nemen die in de wet staan. Wanneer dit gedaan wordt is de kans op een ongeluk al een stuk kleiner. Als er bijvoorbeeld brand uitbreekt moet er een verzamelplaats zijn waar alle werknemers zich kunnen verzamelen. Er moeten ook voldoende nooduitgangen aanwezig zijn en deze mogen niet op slot zitten.

 

Bron: Modelsite Gemeenten

Foto: Denube


Ervaringen
ga naar het forum >> post hier

Onderwerp reacties Laatst gepost
leger Een baan! 5 13 december 2013 nieuwe reactie