Lees meer over Een baan!
Ontslag

Je kunt bij een (bij)baan weggaan, door zelf ontslag te nemen. Maar het kan ook gebeuren dat je wordt ontslagen. Wat houdt dit precies in?


Ontslag nemen

Veel mensen nemen in hun leven wel een keer ontslag. Bijvoorbeeld omdat ze een andere baan hebben gevonden, naar het buitenland gaan of een tijdje niets willen doen. Meestal levert dat geen problemen op. Je laat je werkgever weten dat je ontslag wilt nemen en per wanneer. Dat kun je mondeling doen of per brief.

 

Opzegtermijn

Meestal wil de werkgever dat je je aan de opzegtermijn houdt. Je kunt dan pas na een aantal weken of maanden stoppen met werken. In je arbeidscontract of de CAO (Collectieve Arbeidsovereenkomst) staat hoe lang je opzegtermijn is. Je werkgever kan in de tussentijd naar een vervanger zoeken.

Soms kun je met je werkgever afspreken om eerder te stoppen. Je bepaalt dan samen wanneer je uit dienst gaat. Een tussenoplossing is ook mogelijk. Je kunt bijvoorbeeld afspreken dat je alvast een of twee dagen in je nieuwe baan begint. Of je neemt vakantiedagen op om eerder te stoppen. 

Zit je nog in je proeftijd? Dan mag je van de ene op de andere dag stoppen met werken. 

Ontslag via de rechter

Soms is het verstandig om ontslag te nemen via de rechter. Bijvoorbeeld als je vindt dat je ontslagname de schuld van je werkgever is. De rechter kan namelijk zeggen dat je werkgever je een geldbedrag moet betalen. Schakel in deze situatie de hulp in van je vakbond of een advocaat. 

Tijdelijk contract

Een tijdelijk contract stopt gewoon op de dag die je afgesproken hebt. Je kunt alleen eerder weg als dat in het contract staat. 

WW-uitkering
Je krijgt meestal geen WW-uitkering als je zelf ontslag neemt.


Ontslagen worden

Ontslag krijgen is nooit leuk. Je raakt je baan, inkomen en zekerheid kwijt. Wel maakt het uit hoe en waarom je ontslagen wordt. Ontslag op staande voet wegens diefstal is en voelt anders dan een ontslag in goed overleg waarbij je een jaarsalaris meekrijgt. De manier waarop je ontslag krijgt, bepaalt ook of je daarna een uitkering krijgt of niet. Na een ontslag op staande voet krijg je bijvoorbeeld geen WW-uitkering.

Op welke manieren kun je ontslag krijgen?
• Met een ontslagvergunning van het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI). De werkgever vraagt van tevoren aan het CWI of hij je mag ontslaan. Dit heet ‘een ontslagvergunning aanvragen’. Je mag tegen het CWI zeggen dat je het er niet mee eens bent. Pas als de werkgever een ontslagvergunning heeft, mag hij je ontslaan. Er is een opzegtermijn, d.w.z. je arbeidscontract stopt pas na een paar weken of maanden. In je arbeidscontract of de cao staat hoe lang de opzegtermijn is.
Op staande voet. Dit kan alleen als je je heel erg misdragen hebt op het werk. Je wordt dan meteen ontslagen en moet meteen gaan. Je werkgever heeft dan geen toestemming van het CWI nodig. Je gaat meteen uit dienst.
Via de rechter. Je werkgever vraagt de rechter om jouw arbeidscontract te 'ontbinden'. De rechter bepaalt of en wanneer het contract stopt. Hij kan ook bepalen dat je werkgever je een geldbedrag moet betalen.
In overleg (‘met wederzijds goedvinden’). Je spreekt met je werkgever af dat je uit dienst gaat. Je bepaalt samen wanneer het arbeidscontract stopt. Dat kan meteen zijn, maar ook na een paar weken of maanden.
Tijdens de proeftijd. Je werkgever mag je gewoon, zonder reden, ontslaan. Hij heeft geen toestemming nodig van het CWI. Je gaat meteen uit dienst.
• Bij een tijdelijk arbeidscontract is er niet echt sprake van ontslag. Het contract stopt vanzelf als de periode van het contract voorbij is.

Er komt veel bij een ontslag kijken. Vraag hulp of advies van de ondernemingsraad, vakbond of een Juridisch Loket. Zij kunnen bekijken of alles volgens de regels gaat en of er gevolgen zijn voor een eventuele uitkering. Zij kunnen je ook helpen tegen het ontslag te protesteren als je dat wilt.

 

Bron: Modelsite Gemeenten


Ervaringen
ga naar het forum >> post hier

Onderwerp reacties Laatst gepost
leger Een baan! 5 13 december 2013 nieuwe reactie